Wanneer je besluit een woning te gaan huren heb je met meer kosten te maken dan alleen de maandelijkse huur. Je wilt de woning ook verwarmen, gebruikt energie voor verlichting en om TV te kijken en en water om te douchen. Niet elke woning is even energiezuinig. Hieronder hebben informatie samengevat waarmee je een goede inschatting kunt maken van hoe energiezuinig een woning is.
Het bouwjaar van een woning geeft enorm veel informatie. Op basis hiervan kun je namelijk al een aantal aannames doen. In de regel is het zo dat hoe jonger de woning is, hoe energiezuiniger de woning is.
Huizen die gebouwd zijn voor 1920 hebben in de regel nog geen spouwmuur. Jaren dertig woningen hebben meestal al wel een spouwmuur. Huizen die gebouwd zijn vóór 1976 zijn bij de bouw niet of nauwelijks geïsoleerd. Daarna werden tot circa 1982 woningen voorzien van matige spouwmuurisolatie. Tussen 1982 en 1992 werd de isolatie al een stuk beter. Woningen gebouwd na 1992 zijn in de regel goed geïsoleerd. De kwaliteit van de isolatie wordt door de jaren heen steeds beter.
Hoe ouder het huis, hoe kleiner de kans dat de woning bij de bouw opgeleverd is met dakisolatie en dubbele beglazing.
Nee dat hoeft niet. Het kan zijn dat spouwmuurisolatie, dakisolatie en dubbele beglazing later aangebracht zijn. De kans is groot dat de verhuurder stappen heeft ondernomen om de leefkwaliteit in de woning zo optimaal mogelijk en de maandelijkse kosten zo laag mogelijk te maken.
Let goed op of een woning voorzien is van dubbele beglazing. Bij woningen welke gebouwd zijn na 1992 is dit bijna altijd het geval. Je kunt dit gemakkelijk zelf zien. Ook de verhuurmakelaar kan je hierover informeren. Schroom niet om dit na te vragen.
Spouwmuurisolatie kun je niet zelf waarnemen. De eigenaar of verhuurmakelaar kan je vertellen of spouwmuurisolatie is toegepast in de woning. Hetzelfde geldt voor dakisolatie.
Elke woning in Nederland wordt voorzien van een voorlopig energielabel. Dit wordt gebaseerd op het bouwjaar van de woning, de omvang en het type. Als er aan de woning isolatiewerkzaamheden gedaan zijn, is dit nog niet meegenomen in het voorlopige energielabel.
Als een woning recent verkocht is, is deze voorzien van een definitief energielabel. De eigenaar heeft dan de mogelijkheid gehad om aan te geven welke werkzaamheden aan de woning zijn gedaan om de woning energiezuiniger te maken. De eigenaar moet dit wel kunnen bewijzen om het mee te laten nemen in het definitieve energielabel.
Bij hele moderne woningen, die gebouwd zijn na 2010 is de isolatiewaarde heel hoog. Er is goede spouwmuurisolatie aangebracht, goede dakisolatie en in vele gevallen zelfs 3-dubbele beglazing. Hierdoor zijn de maandelijkse energiekosten lager.
Steeds meer woningeigenaren kiezen ervoor om zonnepanelen op een woning te laten plaatsen. Hierdoor blijven de elektriciteitskosten laag. Wanneer je een woning huurt welke voorzien is van zonnepanelen, kunnen de maandelijkse kosten beduidend lager zijn.
Wil je de maandelijkse vaste lasten verlagen? Let dan zeker op het gasverbruik. De meeste woningen in Nederland zijn nog verwarmd door een installatie die werkt op aardgas. Gas is prijzig, en je woning verbruikt, zeker in de winter, veel aardgas.
Je kunt ook de kosten voor elektriciteit goed onder controle houden.
We hopen je hiermee een duidelijke uitzetting gedaan te hebben van wat je kunt ondernemen om zelf te achterhalen of de huurwoning waarop je je oog hebt laten vallen een goede optie is. De verhuurmakelaar kan een indicatie geven van de maandelijkse kosten van gas, water een elektriciteit. Ook de websites van energieleveranciers geven een verwacht energieverbruik van de te huren woning af. Het energieverbruik is tevens sterk afhankelijk van de manier waarop de bewoner omgaat met de verwarming van de woning, warm water en elektriciteit.
← Terug naar overzicht