Het zijn drukke tijden voor makelaars. Zeker in de verhuurmakelaardij komen kantoren handen tekort. Door de druk op de woningmarkt wordt het verhuren van vrijesectorwoningen steeds belangrijker. Stoit merkt dat steeds meer mensen verhuurmakelaar willen worden. En dat is niet zo vreemd, de woningmarkt is niet alleen een complexe, maar ook een zeer interessante markt. In deze blog gaan we dieper in op het werk van de verhuurmakelaar. Want, hoe word je eigenlijk een verhuurmakelaar?
Het beroep van verhuurmakelaar is een interessant beroep. Werken in de verhuurmakelaardij betekent werken in een dynamische markt die volop in ontwikkeling is. En ook de functie zélf is zeer dynamisch Zo zal een huurmakelaar zijn werkweek afwisselen met intakegesprekken, selectiegesprekken, bezichtigingen, inspecties, het opstellen van huurovereenkomsten en administratie.
Wat er ook op de agenda staat, het werk van een verhuurmakelaar is altijd mensenwerk. Voor veel mensen is dat een reden om in deze sector te gaan werken. Verhuurmakelaars adviseren huiseigenaren die hun huis willen verhuren en kunnen met hun kennis en expertise daadwerkelijk van betekenis zijn.
Sinds 2001 is het beroep van makelaar geen beschermd beroep meer. In theorie betekent dit dat je verhuurmakelaar kunt worden zonder diploma. In de praktijk vragen veel makelaarskantoren echter om gekwalificeerd personeel, zodat ze zich kunnen onderscheiden van andere kantoren. Er zijn verschillende makelaarsopleidingen en -cursussen op hbo-niveau waarmee je (verhuur)makelaar kunt worden. De meest bekende opleiding is de opleiding Makelaardij en Vastgoed, maar er zijn ook opleidingen waarmee je versneld makelaar kunt worden.
Wil je graag als zelfstandig verhuurmakelaar aan de slag? Volg dan de register-makelaar opleiding.
Als verhuurmakelaar moet je over een aantal competenties beschikken om het beroep goed uit te kunnen oefenen:
Er zijn vandaag de dag veel meer verhuurmakelaars dan tien jaar geleden. Dat maakt het voor huiseigenaren lastig om de juiste partij te kiezen voor de verhuur van hun woning. Verhuurders zullen weinig vertrouwen hebben in een makelaar zonder kennis en ervaring. Op de vraag ‘hoe word je een verhuurmakelaar?’ is ervaring opdoen misschien wel het belangrijkste antwoord. Zorg dat je ervaring opdoet bij een (lokaal) makelaarskantoor. Je leert hier niet alleen de kneepjes van het vak, maar bouwt ook een netwerk op. Dit netwerk kan zeer waardevol zijn voor de rest van je carrière.
Meer weten?
Wil je meer weten over het beroep van verhuurmakelaar of wil je weten welke werkzaamheden Stoit verricht? Neem dan een kijkje op onze site of neem contact met ons op.
← Terug naar overzicht