Wanneer je een woonhuis of appartement gaat verhuren is het belangrijk om een huurcontract op te stellen. Wanneer je kiest voor een huurcontract voor onbepaalde tijd met minimale huurperiode, zijn er een aantal dingen die je moet weten. Wat is een minimale huurperiode en mag dat wel? Stoit Groep geeft antwoord op al je vragen.
Om te weten wat een minimale huurperiode is, moet je eerst weten wat het verschil is tussen de mogelijke huurovereenkomsten. Want wat zijn de voor- en nadelen en welke kies je? We beginnen bij het begin:
Wil jij je huis verhuren? Dan moet je een huurcontract opstellen. In dit huurcontract, of huurovereenkomst, staan alle belangrijke zaken wat betreft de verhuur van een woonruimte. Een huurcontract kan voor bepaalde of onbepaalde tijd zijn. Dit zijn de verschillen:
Bij een overeenkomst voor bepaalde tijd ben je er als verhuurder van verzekerd dat de huur ten einde komt wanneer de periode is verstreken. Een nadeel kan zijn dat de huurder de overeenkomst eerder beëindigt, met inachtneming van de opzegtermijn. Een contract voor bepaalde tijd wordt tegenwoordig vaak afgesloten om de doorstroom van woningen te bevorderen.
Een huurcontract voor onbepaalde tijd gaat vaak gepaard met een ‘minimale huurperiode’. In deze periode mag de huurder de huur niet opzeggen. Als verhuurder ben je er van verzekerd dat de woonruimte in ieder geval verhuurd is voor die minimale periode. Vaak gaat het dan om een minimale huurperiode van 1 jaar of een minimale huurperiode van 2 jaar. De huurder kan wel het huurcontract beëindigen zodra de minimale huurperiode is verstreken.
Maar mag dat zomaar? Wat zijn de regels als je een minimale huurperiode voor een huurwoning wilt toepassen?
Bij een huurcontract voor onbepaalde tijd met een minimale huurperiode, is er dus geen eindmoment verbonden aan de huur. Wel is de huurder verplicht zich aan de minimale huurtermijn te houden, voordat het huurcontract kan worden opgezegd. Het voordeel van deze minimale huurperiode is dat de verhuurder verzekerd is van huurinkomsten voor een bepaalde periode. Vaak wordt deze periode in een contract omschreven als een periode van 1 jaar (12 maanden) of 2 jaar (24 maanden). De huurder is in deze periode wel beschermd door huurbescherming. Als verhuurder mag je de huur van een overeenkomst met minimale huurperiode eerder opzeggen als daar wettelijk aanleiding toe is. Denk hierbij aan overlast of huurachterstand.
Tegenwoordig is er wat onenigheid ontstaan over de minimale huurperiode en of deze nog altijd geldig is. In 2016 is de Wet Doorstroming Huurmarkt in werking is getreden. Sinds de komst van deze wet, die was bedoeld om de doorstroom van woningen en het aantal huurwoningen te bevorderen, is er discussie ontstaan of een huurovereenkomst met minimale huurperiode met of zonder huurtoeslag of nog wel is toegestaan. Deze wet stel namelijk dat:
Een tijdelijke huurovereenkomst kan worden afgesloten van maximaal 2 jaar (voor zelfstandige woonruimtes) of maximaal 5 jaar (voor onzelfstandige woonruimtes). Deze tijdelijke huurovereenkomst, van bepaalde tijd dus, hoeven niet te worden opgezegd. De overeenkomst komt ten einde door maximaal 3 en minimaal 1 maand voor het aflopen de huurder te informeren over het beëindigen of voortzetten van de overeenkomst. Bij het voortzetten gaat deze verder in een overeenkomst voor onbepaalde tijd.
Een hele mond vol, dus we vatten het even voor je samen. De wet geeft verhuurder de mogelijkheid om een huurcontract voor bepaalde tijd op te stellen. Deze kan worden voortgezet in een contract van onbepaalde tijd of worden beëindigd door de huurder te informeren. Maar dan zijn we er nog niet. Volgens die nieuwe wet zou een overeenkomst voor onbepaalde tijd, door zowel de huurder als de verhuurder, mogen worden opgezegd vóór de betaling van de huurprijs.
Wanneer er sprake is van een overeenkomst van onbepaalde tijd, en de huurder betaalt per maand, dan mogen beide partijen de overeenkomst dus maandelijks opzeggen. Stel: je betaalt iedere eerste van de maand de huur, maar voor onbepaalde tijd. Dan mag je volgens de Wet Doorstroming Huurmarkt de overeenkomst dus opzeggen zolang dit gebeurt op een dag vóór het betalen van de huur. Voor de volgende maand dus. Het gebruik van een minimale huurperiode ondermijnt de vrijheid die de huurder en verhuurder volgens de Wet Doorstroming Huurmarkt hebben, en dat is vreemd.
Hier ontstaat bij de meeste mensen dan ook onduidelijkheid. De toenmalige Minister van Wonen en Rijksdienst heeft de wet proberen op te klaren, en gaf als antwoord dat het niet het doel is van de wet om een overeenkomst voor onbepaalde tijd met minimale huurperiode te beperken. Maar de wet wordt ook niet verder verduidelijkt, omdat de regels in deze wet een aanvulling zijn op de al bestaande (ver)huurmogelijkheden, niet als beperking.
Laten we het even samenvatten. Mag je nog steeds een minimale huurperiode afsluiten? Ja. Zoals eerder aangegeven, is de huurder in dat geval namelijk beschermd door de huurbeschermingsregel. Dit houdt in dat zij recht hebben op de overeengekomen huurperiode, en dat deze niet zomaar mag worden opgeheven door de verhuurder. Omdat het volgens de wet niet is verboden om een minimale huurtermijn af te sluiten, mag deze ook niet worden verbroken wanneer dit wél is afgesproken. Enkel op wettelijk gegronde redenen, zoals overlast of huurachterstand, mag een verhuurder deze termijn eerder beëindigen.
Je ziet het al: er komt veel kijken bij het verhuren van je huis. Vergunningen, regels, huurcontracten met of zonder minimale huurperiode, noem het maar op. Als ervaren verhuurmakelaar kan Stoit Groep je helpen bij het verhuren van jouw woonruimte. Laat jij je huis verhuren via Stoit Groep, dan zijn er tal van diensten die we kunnen bieden.
Of heb je vragen over verhuren of investeringen en heb je hier hulp bij nodig? Het team van Stoit Groep staat altijd voor je klaar. Neem volledig vrijblijvend contact met ons op.
← Terug naar overzicht