uw woning verhuren via Stoit
Kenniscentrum Huur

Hoe kan inbraak voorkomen worden?

Wanneer er ingebroken wordt in uw woning is dit vervelend. Naast diefstal van eigendommen van de bewoner, is er vaak ook een fikse schade door braak en vernieling. Daarbij blijven bewoners ook nog eens achter met een onveilig gevoel in de woning.

Een inbraak is nooit volledig te voorkomen. Maar wat kunt u doen om een inbraak te vermijden? Hoe maakt u het een inbreker extra moeilijk? En hoe goed is uw huis nu eigenlijk beveiligd?

Er zijn een aantal dingen die de verhuurder kan doen om de woning te beveiligen tegen inbraak. Een huurder kan ook eenvoudig maatregelen nemen om inbraak te voorkomen.

Wat de verhuurder kan doen

Beveilig deuren en ramen

Er zijn meerdere manieren om de deuren te beveiligen tegen inbraak. Denk aan veiligheidssloten, een beveiligingsstrip, een bijzetslot en een kierstandhouder. Voor ramen zijn dievenklauwen, raamboompjes, bijzetsloten en barrièrestangen goede opties. Zoekt u een bedrijf dat goed kan adviseren over hang- en sluitwerk en die het ook kunnen aanbrengen? Ga naar de website van Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Ga ook eens na of lichtkoepels voorzien zijn van goedgekeurd hang en sluitwerk.

Installeer een inbraakalarm

Met een inbraakalarm (desgewenst draadloos) gaat er een alarm af wanneer ongewenst bezoek gedetecteerd wordt. Dit kan een sirene op locatie zijn, maar ook een alarm dat aangesloten is op de meldkamer. Dan krijgt de bewoner een telefoontje als er beweging in de woning gedetecteerd wordt.

Kiest u voor een alarmsysteem met een melding naar een alarmcentrale, kies dan bij voorkeur voor een Borg-gecertificeerde meldkamer. Voordeel hiervan is dat u dan de melding mag doorgeven aan de politie. Daarnaast is het mogelijk dat de verzekeraar korting geeft op de premie.

Beveilig de bovenverdieping

Vaak wordt extra beveiliging van ramen en deuren toegepast op de begane grond. Maar in veel gevallen stappen inbrekers via een schutting, uitbouw of simpelweg een ladder zo uw woning binnen. Doe daarom ook altijd hoger gelegen ramen dicht als u weggaat.

Zorg voor verlichting

Dieven hebben er een hekel aan om gezien te worden. Wanneer de woning van buiten goed verlicht is, maakt dat de woning stukken minder aantrekkelijk om dat het risico om gezien te worden groter is voor de dieven.

Wat de huurder kan doen

Sluit ramen en deuren!

Het lijkt logisch, maar sluit ramen en deuren. Als een raam open staat, ook al is het slechts op een kier, dan is het veel eenvoudiger om binnen te komen. Een raam op de eerste verdieping dat open staat is niet minder verleidelijk voor een inbreker, door op een schutting, aanbouw of vuilcontainer te klimmen is de inbreker zo binnen.

Laat geen sleutel op de binnenzijde van deuren en ramen zitten.

Wanneer de sleutel op de binnenzijde zit, kan de inbreker eenvoudig binnen door een raam in te slaan of door gaatjes in de deurstijlen te boren.

Geef de woning een bewoonde indruk als u er niet bent.

Laat verlichting aan als u weg gaat. Het aanlaten van de TV kan ook de suggestie wekken dat er iemand aanwezig is.

Leg waardevolle spullen zoveel mogelijk uit het zicht.

Waardevolle spullen die in het zicht liggen kunnen een trigger zijn om in te breken. Denk hierbij aan apparatuur zoals een tablet, mobiele telefoon en juwelen. Berg deze op zodat mogelijke inbrekers niet zien dat deze spullen in de woning aanwezig zijn. Zorg ervoor dat u geen grote hoeveelheden contant geld in huis hebt.

Registreer en markeer je bezittingen.

Wordt er onverhoopt toch bij u ingebroken, dan helpt het als uw kostbare spullen geregistreerd of gemarkeerd zijn. Wordt de buit elders teruggevonden, dan kun u uw spullen eenvoudig herkennen en kan de politie de goederen weer bij u thuis bezorgen.

Sla de handen ineen met buurtpreventie.

Met buurtpreventie slaan bewoners en politie de handen ineen om criminaliteit tegen te gaan. Dat houdt in: ogen en oren openhouden in uw eigen belang en dat van uw directe omgeving. Bijzonderheden, problemen en verdachte situaties, worden gesignaleerd en doorgegeven aan de juiste instantie.

Wilt u meer weten over het onderwerp buurtpreventie? Neem contact op met de politie bij u in de buurt of kijk op de website van WhatsApp Buurtpreventie.

Zet niet op social media dat u op vakantie bent.

Als u op vakantie bent, hebben inbrekers ruim de tijd om uw woning leeg te halen. Zorg ervoor dat wanneer u op vakantie bent, dit zo min mogelijk zichtbaar is. Zet dit dus ook niet op social media. Installeer verlichting in de woning met een tijdschakelaar zodat ’s avonds op verschillende plekken in de woning licht aan is.

Hang geen adreslabel aan de sleutelbos

Wanneer u de sleutelbos verliest of als deze gestolen wordt, maakt u het een inbreker wel erg makkelijk.

Verstop geen sleutels buiten de deur.

Het is niet veilig om de sleutels onder de deurmat of in een bloempot te verstoppen.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Wij hopen u met deze blog volop handige tips te hebben gegeven voor het beveiligen van uw woning tegen inbraak. Mocht u een woning willen huren of verhuren, dan staat ons team klaar om al uw vragen te beantwoorden en u optimaal te faciliteren bij uw aan- of verhuurproces. Neem vrijblijvend contact met ons op via +31 088 5555040 of stuur een mail naar info@stoit.nl.

Terug naar overzicht

Gerelateerde artikelen