Kenniscentrum Huur

Huurcontract voor bepaalde tijd

Wil je een woning verhuren of ben je op zoek naar woonruimte? Sinds 1 juli 2024 krijgen nieuwe huurders in principe direct een contract voor onbepaalde tijd. Dit betekent dat tijdelijke huurcontracten niet langer de standaard zijn. Alleen in uitzonderlijke gevallen mag nog een overeenkomst voor bepaalde tijd worden afgesloten. Wat betekent dit voor verhuurders en huurders? Stoit legt het uit.

Wat is een huurcontract voor onbepaalde tijd?

Voor huiseigenaren die hun woning willen verhuren, was het voorheen mogelijk om een tijdelijk contract aan te bieden. Sinds de wetswijziging is een huurder vanaf de start verzekerd van huurbescherming. Dit betekent dat de verhuurder de overeenkomst niet zomaar kan beëindigen. De huurovereenkomst loopt door, tenzij de huurder zelf besluit op te zeggen.

Uitzonderingen: wanneer is een tijdelijk huurcontract nog mogelijk?

Hoewel een contract voor onbepaalde tijd nu de norm is, zijn er enkele uitzonderingen waarin tijdelijk verhuren nog toegestaan is. Dit kan alleen in de volgende gevallen:

  • Tijdelijke verhuur van een woning in het kader van de Leegstandwet (bijvoorbeeld als een woning te koop staat of gesloopt gaat worden).
  • Verhuur van een woning aan een specifieke doelgroep zoals studenten, jongeren, promovendi of ouderen in een geclusterde woonvorm.
  • Tijdelijke verhuur van een bedrijfswoning (bijvoorbeeld een woning die gekoppeld is aan een baan en nodig is voor de bedrijfsvoering).
  • Verhuur door een instelling voor zorg of welzijn, waarbij de woning bedoeld is voor cliënten die tijdelijke huisvesting nodig hebben.
  • Verhuur door verhuurders die tijdelijk in het buitenland verblijven en daarna hun woning weer zelf willen betrekken.

In deze situaties mag een tijdelijk huurcontract worden afgesloten, maar ook hier gelden strikte regels.

Wat zijn de voorwaarden voor een tijdelijk huurcontract?

Indien een verhuurder binnen de uitzonderingsregels een tijdelijke huurovereenkomst aanbiedt, moet hij zich aan een aantal regels houden:

  • De reden voor tijdelijke verhuur moet duidelijk zijn en in het contract worden vermeld.
  • De verhuurder moet de huurder tijdig informeren over de einddatum.
  • Het contract mag niet worden verlengd naar een nieuw tijdelijk contract. Als de huurder na afloop blijft wonen, wordt het contract automatisch omgezet naar onbepaalde tijd.

Opzegging en huurbescherming

Bij een contract voor onbepaalde tijd kan de verhuurder niet zomaar opzeggen. Alleen in specifieke situaties, zoals overlast, wanbetaling of eigen gebruik van de woning, kan een verhuurder tot beëindiging overgaan. In zulke gevallen moet de verhuurder zich houden aan een wettelijke opzegtermijn en vaak ook een juridische procedure volgen.

De huurder kan het contract wel opzeggen, mits hij zich aan de opzegtermijn houdt. Dit is meestal één maand, tenzij anders overeengekomen.

Hulp bij verhuur of huurcontracten?

Door de wetswijziging zijn tijdelijke contracten minder gangbaar geworden, maar er blijven mogelijkheden om woningen verantwoord te verhuren. Heb je vragen over een huurovereenkomst of wil je meer weten over de mogelijkheden? Stoit helpt je graag verder. Als verhuurmakelaar in Eindhoven zijn wij gespecialiseerd in de verhuur van woningen in het midden- en hoge segment, met veel ervaring in expatverhuur. Neem contact met ons op voor deskundig advies en begeleiding bij het opstellen van een passend huurcontract.

Bent u op zoek naar een waardebepaling van uw huis? Ook dan bent u bij Stoit aan het juiste adres! Vraag gratis en vrijblijvend een huurwaardebepaling bij ons aan.

Terug naar overzicht

Gerelateerde artikelen