Je huis verhuren: dat klinkt voor veel mensen heel aantrekkelijk. Dat is het vaak ook, mits je alles goed regelt. Want vergis je niet: een woning verhuren vraagt om een professionele aanpak. Rechten en plichten gaan daarbij hand in hand. In dit blogartikel laten we zien wat dat precies betekent.
Een lange reis, een overbruggingsperiode tussen twee woningen of simpelweg het bezit van een tweede woning: er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een koophuis verhuren.
Het grootste voordeel van een eigen woning verhuren ligt voor de hand: het is lucratief . Je genereert passief inkomen, iedere maand opnieuw. Een huis verhuren voorkomt daarnaast leegstand: een bewoonde woning wordt minder snel getroffen door inbraak en vandalisme. Bovendien worden gebreken vaak gemeld door huurders – want daar hebben ze immers zelf last van – waardoor tijdig ingegrepen kan worden. Dat voorkomt verval van de woning en bijkomende hoge kosten op lange termijn.
Een eigen huis verhuren begint bij het vinden van een betrouwbare huurder die iedere maand de huur betaalt. Bij minder keurige huurders is er altijd een risico op schade aan huis en inboedel.
Het is dan ook belangrijk om huurders vooraf zorgvuldig te screenen en heldere afspraken te maken, maar hoe pak je dat precies aan? Wil je een huis verhuren maar weet je niet waar te beginnen? Overweeg dan een professioneel verhuurkantoor in te schakelen.
De meest voorkomende belemmering bij het verhuren van een huis is de hypotheek. Rust er een hypotheek op de koopwoning, die je aangeschaft hebt om er zelf te gaan wonen, dan heb je waarschijnlijk toestemming van de hypotheekverstrekker nodig. Er zijn mogelijkheden. Zo kun je onderzoeken of je de hypotheek om kunt zetten naar een vorm die verhuur wel toestaat. Bij een verhuurhypotheek of beleggingshypotheek kan er onbezorgd verhuurd worden. Hiervoor kun je contact opnemen met je hypotheekverstrekker.
Ga je zelf tijdelijk naar het buitenland, of zijn er andere overwegingen waardoor de verhuur een tijdelijk karakter heeft? Dan kan het zijn dat de hypotheekverstrekker toestemming geeft om te verhuren. De bank zal dan waarschijnlijk vragen om een tijdelijke huurovereenkomst op te stellen.
Het kan ook zijn dat er contractueel een belemmering is die verhuur van de woning in de weg staat. Het reglement van de VVE of de koopovereenkomst kan belemmerende afspraken bevatten.
Een woning kan om verschillende redenen leeg staan. Soms zit er een periode van leegstand tussen oude en nieuwe bewoners. Er kan ook sprake zijn van leegstand in afwachting van sloop of renovatie.
Wat de reden ook is: je huis verhuren kan financieel heel aantrekkelijk zijn. Als de woning tijdelijk leeg staat is het wel belangrijk om de regels van de Leegstandwet in acht te nemen, want dat bepaalt uiteindelijk de vergunning.
Lees ons blogartikel over tijdelijke verhuur onder de Leegstandwet voor meer informatie.
hoeveel huizen je mag verhuren ? Het antwoord is simpel: zoveel als je wilt. Maar let op: hoe meer huizen je verhuurt, hoe meer werkzaamheden dat met zich meebrengt.
Onderschat dit niet, want een eigen huis verhuren brengt de nodige financiële, praktische en administratieve verplichtingen met zich mee. Wil je hier meer weten over weten? Lees dan ons blogartikel over verplichtingen van de verhuurder De belastingdienst kan bij het verzetten van werkzaamheden ten aanzien van de verhuur de inkomsten zien als inkomsten uit werk. De inkomsten kunnen dan in box 1 vallen i.p.v. box 3 waarbij er belasting over de huurinkomsten geheven kan worden. Bij de verhuur van meerdere woningen is het van belang hier bewust van te zijn en de werkzaamheden t.a.v. de verhuur uit te besteden om de verschuiving naar Box 1 te vooromen.
Ga je zelf een woning verhuren, selecteer de huurders dan zorgvuldig. Liever even leegstand in de zoektocht naar een betrouwbare huurder, dan de woning te snel toekennen aan iemand die z’n verplichtingen niet nakomt of onzorgvuldig met de woning omgaat.
Heb je de juiste huurder gevonden? Maak dan goede afspraken en zorg voor een sluitend huurcontract dat aan de eisen van de Huurwet voldoet. Bekijk ook de huis verhuren regels. Maak vooraf een kosten-batenanalyse zodat je weet wat er écht onder de streep overblijft. Houd daarbij ook rekening met periodiek onderhoud, want daarmee blijft de woning in goede conditie. Heb je met alles rekening gehouden dan ben je er helemaal klaar voor je huis verhuren.
Heb je toch ergens twijfel, bijvoorbeeld over het vinden van een gekwalificeerde huurder? Of zie je op tegen de administratieve rompslomp? Overweeg dan een gespecialiseerd verhuurkantoor als Stoit Groep in te schakelen.
Stoit Groep is de grootste verhuurmakelaar in de regio Den Bosch, Tilburg, Eindhoven en Helmond. Al ruim 30 jaar brengen we verhuurders in contact met huurders, en dat gaat vrijwel altijd naar volle tevredenheid.
Een woning verhuren via Stoit is meer dan het vinden van de juiste kandidaat, het opstellen van een huurcontract en de daadwerkelijke sleuteloverdracht. Kenmerkend voor Stoit is dat we alle disciplines in huis hebben: verhuur, service, schoonmaak, administratie en technisch beheerd. Daardoor kunnen we snel schakelen en blijven we ook na overdracht betrokken.
Stoit is dé verhuurmakelaar van Eindhoven als het aankomt op woningen verhuren. Een groot deel van de klanten van Stoit Groep zijn Expats. Veel internationale medewerkers van bedrijven als ASML, Atos, DAF, Philips, IBM, VDL en PSV vinden via Stoit een woning.
Een huis verhuren aan expats biedt verschillende voordelen. Expats zijn over het algemeen hoog opgeleid en verdienen doorgaans een stabiel inkomen. Via het grote netwerk van Stoit is een betrouwbare huurder snel gevonden. Je huis verhuren aan expats is dus aantrekkelijk, maar vergis je niet: er komt veel papierwerk en wet- en regelgeving bij kijken. Het is dan ook aan te raden om een verhuurmakelaar in de arm te nemen.
Stoit levert een woning minimaal gestoffeerd op. In Eindhoven is het huren van een geheel gemeubileerd huis echter ook populair. Dat heeft alles te maken met de vele expats in de stad, die bij aankomst vaak niet meer bij zich hebben dan een laptop en een koffer met kleren.
Expats die voor langere tijd naar Nederland komen, zijn meestal op zoek naar een huis of appartement dat minimaal voorzien is van gordijnen, vloerbekleding en verlichting. Voor die doelgroep is het dus slim om te kiezen voor een huis verhuren dat direct bewoond kan worden.
Benieuwd wat Stoit voor jou kan betekenen bij je (tweede) woning verhuren? We komen graag langs voor een vrijblijvende afspraak. Onze mensen adviseren dan over onze werkwijze, een goede huurprijs en de gewenste status van oplevering.
Een tipje van de sluier: we hebben een zeer uitgebreid netwerk en adverteren op 15 Nederlandse verhuurwebsites en 11 gerelateerde internationale sites. We spreken potentiële huurders uitgebreid en maken een profiel op van de kandidaat alvorens we een woning bezichtigen.
Is er een geschikte huurder gevonden? Gefeliciteerd! We stellen een intentieovereenkomst op en screenen de huurder grondig. Hierna wordt de huurovereenkomst opgemaakt en een vooroplevering bij de woning gedaan. Bij de vooroplevering wordt, met de eigenaar, de woning doorlopen en worden tips en adviesen gegeven over de uiteindelijke oplevering van de woning. Vervolgens is het tijd voor de sleuteloverdracht, maar ook daarna is Stoit betrokken. Het technische en financiële beheer blijft onze verantwoordelijkheid.
Bij klachten, onderhoud en technische storingen zijn wij voor de huurder het aanspreekpunt. Onze servicedienst is 7 dagen per week bereikbaar en daardoor voorkomen we dat klein ongemak uitgroeit tot grote ergernis. Zo word je als verhuurder dus maximaal ontzorgd door Stoit.
Een huis verhuren biedt volop mogelijkheden voor het creëren van passief inkomen. Zorgeloos een koophuis verhuren is als een complexe puzzel waarbij alle stukjes precies moeten passen. Volg ons blog voor praktische informatie en handige tips.
Benieuwd hoe Stoit jou kan helpen met verhuren van je (tweede) woning? Neem dan direct contact op.
← Terug naar overzicht