U heeft een unieke kans gekregen om voor een aantal jaar in het buitenland te werken die u zeker niet kunt laten liggen. Of misschien heeft u zelf wel de keuze gemaakt om Nederland tijdelijk te verlaten voor een sabbatical? Enorm spannend! U dient namelijk niet alleen van alles te regelen voor uw nieuwe woonbestemming, maar als u een woning in Nederland bezit zult u hier ook keuzes over moeten maken. Laat u de woning leeg staan, of gaat u over tot verkoop of verhuur?
Wanneer u er zeker van bent dat u terugkeert in de toekomst, is verhuren van uw woning wellicht de betere optie dan het verkopen ervan. Het is namelijk wel zo fijn om weer een dak boven uw hoofd te hebben bij terugkeer. Het kan natuurlijk ook zijn dat u voor een korte periode uw woning wil verhuren en het erna wil gaan verkopen of zelfs tijdens de huurperiode al te koop heeft staan. Wij informeren u graag hoe het precies zit met de mogelijkheden voor tijdelijke verhuur van uw eigen woning.
Hoewel het voor potentiële huurders minder aantrekkelijk is, heeft u als verhuurder de mogelijkheid om een huurcontract aan te gaan voor bepaalde tijd. Dit huurcontract geldt dan voor een afgesproken minimale huurperiode en voor maximaal 2 jaar. Tussentijds beëindigen van deze huurovereenkomst is voor u als verhuurder niet mogelijk, voor de huurder wel. Het voordeel van een tijdelijke huurovereenkomst is dat u er zeker van bent dat de huurder de woning na 2 jaar verlaat. Zorg er wel voor dat u uiterlijk één maand en niet meer dan 3 maanden voor het verstrijken van de maximale 2 jaar een schriftelijke melding aan de huurder geeft met de mededeling dat de huurovereenkomst binnenkort zal beëindigen. Lees hier meer over tijdelijke huurcontracten en de mogelijkheden.
Een ‘diplomatenclausule’, wellicht heeft u de term al wel eens horen vallen. Zowel voor een verhuurder als voor een huurder is het mogelijk om deze clausule in de huurovereenkomst op te nemen. Voor een verhuurder is het aan te raden deze clausule in het contract te plaatsen wanneer u tijdelijk naar het buitenland gaat. Vergeet bij terugkomst een logeerpartij bij uw schoonmoeder of een eigen zoektocht naar een huurwoning want u heeft namelijk de mogelijkheid om direct na terugkeer in Nederland uw eigen woning zelf weer te betrekken. Dit geldt met een opzegtermijn voor u als verhuurder van drie kalendermaanden.
Bij het regulier verhuren voor onbepaalde tijd van uw woning geldt er een uitgebreide huurbescherming voor de huurder. Voor een verhuurder is het (bijna) onmogelijk om de huurovereenkomst te beëindigen. Toch is verhuur een financieel aantrekkelijke optie wanneer u uw te koop staande woning niet verkocht krijgt en u met dubbele lasten zit. In dit geval biedt verhuren op basis van de Leegstandswet uitkomst. De gemeente moet voor tijdelijke verhuur op basis van de Leegstandwet een vergunning afgeven. Zonder deze vergunning gelden de gebruikelijke huurbeschermingsbepalingen uit het gewone huurrecht. Aan het einde van de huurovereenkomst moet de huurder de woning verlaten zodat u garantie heeft op lege oplevering voor de verkoop.
Wanneer een potentiële huurder de intentie heeft om voor langere tijd iets te huren, zullen woningen met clausules en tijdelijke huurcontracten niet zo aantrekkelijk zijn. U zult er rekening mee moeten houden dat de kans op het snel verhuren van uw woning in dit geval kleiner is. Stoit Groep verhuurt voornamelijk aan expats. Het voordeel hiervan is dat de huur een tijdelijk karakter heeft en dat zij vaak na enkele jaren weer terugkeren naar hun thuisland. Op die manier kunt u toch regulier verhuren, zonder dat u het risico loopt dat de huurder voorgoed in uw woning blijft zitten.
Wilt u uw woning verhuren? Lees meer over wat er allemaal komt kijken bij een woning verhuren of neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.
← Terug naar overzicht