De spaarrente is historisch laag en je geld levert niets op wanneer je het op de bank laat staan. Sterker nog wanneer je de rente uitzet tegen de inflatie wordt je geld minder waard.
Niets doen met je geld, kost dus geld. Dat is waarom veel mensen met spaargeld naar andere opties zoeken.
Investeren in Bitcoins of andere Crypto currency? Het is gebleken dat dit nog erg instabiele investeringen zijn.
Beleggen in aandelen of obligaties is ook een optie, maar waarom investeren in vastgoed zeer lucratief kan zijn, leg ik je hieronder uit.
Wanneer je een woning koopt voor de verhuur die deels gefinancierd wordt, snijd het mes aan drie kanten.
Wanneer je een woning koopt, en deze deels financiert, maak je over het gefinancierde deel niet veel rendement, maar de huurder betaald hiervan wel de rente en de aflossing. Dit is dus eigenlijk een spaarpot die je laat vullen door de huurder.
Ondertussen profiteer jij van de waardeontwikkeling van de woning.
Huizenprijzen stijgen hard. De afgegeven prognoses van onder andere de NVM en de banken geven aan dat de stijging de komende jaren doorzet. Er is namelijk een tekort aan woningen.
Verschillende overheden stimuleren de bouw van nieuwe woningen en bieden mogelijkheden om leegstaande winkels om te bouwen tot appartementen. Investeerders, projectontwikkelaars en bouwbedrijven werken hard om nieuwe woningen te bouwen, maar dit is lang niet voldoende om aan de vraag te voldoen die verwacht wordt.
De gemiddelde waardeontwikkeling van woningen in Nederland was in 2018 maar liefst 6,5%.
Over het deel dat je zelf in de woning investeert maak je rendement. Deze rendementen kunnen oplopen tot 10% afhankelijk van de afwerking, omvang, faciliteiten en locatie van de woning.
Tel bij dit rendement de waardeontwikkeling op en vergelijk het nog een keer met wat deze investering je op de bank gekost zou hebben.
Nu zie je waarom investeren in vastgoed lucratief kan zijn.
De woningprijzen zijn inderdaad flink gestegen. Toch wordt verwacht dat huizenprijzen nog door zullen stijgen. Er zijn flinke plannen voor nieuwbouw de komende jaren, maar deze zullen het tekort aan woningen de komende tien jaar nog niet oplossen. Hierdoor zullen de prijzen de komende jaren nog door stijgen.
Naarmate vraag en aanbod meer in balans komen, zullen de prijzen stabiliseren, maar een daling van de woningprijzen is nog niet in zicht.
In de crisis zijn er minder huizen verkocht. Hierdoor daalde de prijzen van de woningen. Maar als je de waardeontwikkeling van woningen over de afgelopen 20 tot 50 jaar bekijkt, blijkt dat de stijging gewoon doorgezet heeft, en de crisis slechts een dip was.
Wanneer de woning verhuurd is, en het eigen en vreemd vermogen in balans, blijft het risico binnen de perken.
Niet alle banken financieren beleggingswoningen, maar er zijn zeker mogelijkheden. Je bank kan je daarover adviseren.
In 2019 zien we dat banken circa 70% financiering geven op de executiewaarde van de woningwaarde in verhuurde staat. Wat inhoud dat je ten minste 50% van de aankoop met eigen middelen betaalt.
Vraag je financieel adviseur naar de mogelijkheden.
Er is geen keiharde handleiding die beschrijft waar een goede beleggingswoning aan voldoet. Dit hangt van verschillende factoren af. Denk hierbij aan:
Een kleinere woning heeft vaak een hogere huurprijs per vierkante meter dan een grotere woning. Omdat de huurprijs van de woning lager is dan die van een grotere woning, is de doelgroep groter, waardoor de woning waarschijnlijk sneller verhuurd wordt en de leegstand dus minder is. Hierdoor wordt een goed rendement gehaald.
Let bij de aanschaf van de woning dus ook op hoeveel je per vierkante meter woonruimte betaalt.
We hebben deze informatieve blog met zorg samengesteld om je te adviseren waar op te letten als je overweegt te investering in een beleggingswoning, of als je nog twijfelt wat doen met je geld. Deze blog is echter geen beleggingsadvies.
Mocht je naar aanleiding van deze blog meer informatie willen over investeren in een beleggingswoning, dan staan wij voor je klaar. Neem gerust contact met ons op.
← Terug naar overzicht