Woning verhuren? Dit komt er allemaal bij kijken!

Heeft u een woning die u graag wilt verhuren? Bijvoorbeeld omdat u een langere tijd naar het buitenland gaat of omdat u een tweede woning als belegging heeft. Dan is het belangrijk om bepaalde zaken goed te regelen. Bij een woning verhuren komt namelijk een heleboel kijken. Op deze pagina vertellen wij u meer over belangrijke zaken die u moet weten omtrent het verhuren van uw woning.

Belangrijke zaken bij een woning verhuren

Het is belangrijk om bepaalde zaken goed te regelen zodat u later niet voor verrassingen komt te staan. Wij lichten ze hieronder kort voor u toe.

Huurder

Wanneer u uw woning wilt verhuren, is het belangrijk om een geschikte huurder te vinden. U wilt namelijk erop kunnen vertrouwen dat de huurder netjes met uw woning omgaat en op tijd de huur betaalt. Voor dat laatste kunt u een financiële check doen bij de huurder, bijvoorbeeld door zijn recente loonstroken op te vragen.

In vijf stappen naar een onbezorgde verhuur

Verhuren aan expats

Expats staan over het algemeen bekend als nette huurders. Expats zijn hoogopgeleide mensen die tijdelijk in een ander land werken, waardoor ze een tijdelijke woning nodig hebben. Lees hier meer over het verhuren van uw woning aan expats.

Wet- en regelgeving

Bij het particulier verhuren van uw woning wilt u dat alles juridisch goed geregeld is. Een eigen huis verhuren voor bepaalde tijd kan via tijdelijke huurcontracten of de Leegstandswet. Via deze weg ontstaat er geen huurrecht. Dit houdt in dat de huurder na de huurperiode de woning verplicht moet verlaten.

Wilt u uw woning voor langere tijd verhuren? Dat moet u rekening houden met permanente huur. Permanente huur houdt in dat de huurder in de woning kan blijven wonen, ook wanneer het huurcontract is verlopen.

Daarnaast hanteert Nederland een wetgeving waarbij koop geen huur breekt. Verkoopt u uw woning tijdens de huurperiode, dan worden de huurders overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Dit is expliciet opgenomen in de wet om te voorkomen dat de huurder nadeel ondervindt.

Inventarislijst appartement en woonhuis

Looptijd huurcontract

Wanneer u uw woning gaat verhuren, is het belangrijk om vooraf te bepalen voor welke periode u de woning wilt verhuren. Uw huurcontract stemt u op de gewenste periode af. Wij lichten de verschillende huurcontracten hieronder toe:

Tijdelijke huurcontracten

Een tijdelijk huurcontract is voor een afgesproken minimale huurperiode en voor maximaal twee jaar. Tussentijds beëindigen van deze huurovereenkomst is alleen voor de huurder mogelijk. Het voordeel van tijdelijke huurcontracten is dat u zekerheid heeft dat de huurder de woning na twee jaar gaat verlaten. Lees hier meer over tijdelijk verhuren en de mogelijkheden.

Diplomatenclausule in de huurovereenkomst

Gaat u tijdelijk naar het buitenland? Dan is het slim een diplomatenclausule op te nemen in de huurovereenkomst. Dit zorgt ervoor dat u na terugkeer in Nederland direct uw eigen woning kan betrekken. Lees hier meer over de diplomatenclausule in de huurovereenkomst.

Leegstandswet

Verhuren op basis van de Leegstandswet is mogelijk wanneer u uw woning niet  verkocht krijgt. De gemeente kan dan een vergunning afgeven voor tijdelijke huur op basis van de Leegstandswet. Wanneer de woning verkocht wordt, moet de huurder de woning binnen een bepaalde tijd verlaten. Hiermee heeft de verhuurder garantie op een lege oplevering voor de verkoop. En belangrijker: u verdient geld met uw leegstaande woning.

 

Regulier verhuren

Bij het regulier verhuren van uw woning wordt een minimale huurperiode opgenomen in het huurcontract. Na deze periode loopt de huurovereenkomst automatisch door. Het opnemen van een einddatum in het huurcontract heeft hierdoor geen waarde.

In Nederland zijn huurders goed beschermd door de huurbeschermingswet. Daardoor is het voor u als verhuurder bijna onmogelijk om de huurovereenkomst te beëindigen.

Short Stay verhuren

Short Stay is een flexibele manier van het verhuren van uw woning. Deze manier van verhuren heeft betrekking op een korte periode van minimaal 1 tot maximaal 12 maanden. Lees hier meer over Short Stay verhuren.

Hypotheekverstrekker

In de meeste hypotheekovereenkomsten zit een clausule opgenomen die de hypotheekeigenaar verbiedt om de woning te verhuren zonder toestemming van de hypotheekverstrekker. Wilt u uw koophuis verhuren, vraag dan schriftelijk toestemming aan bij uw hypotheekverstrekker.

Daarnaast is het belangrijk om na te gaan of u toestemming nodig heeft van de Vereniging van Eigenaren (VvE) bij de verhuur van een appartement.

Belasting en Hypotheekrenteaftrek

De inkomsten uit een verhuurde woning zijn onbelast. Dit betekent dat u géén belasting betaalt over deze inkomsten. Wel is het zo dat de hypotheekrenteaftrek komt te vervallen wanneer u zelf niet in de woning gaat wonen.

Onderhoud

De verhuurder en de huurder hebben samen de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van de woning. Maar wie doet nu wat?

De huurder dient zich goed te gedragen en netjes om te gaan met de huurwoning. Daarnaast is de huurder verantwoordelijk voor klein onderhoud en kleine reparaties. Groot onderhoud en grote reparaties zijn voor de rekening van de verhuurder. Lees hier meer over onderhoud aan de huurwoning.

Huurprijs bepalen

Het is verplicht om de huurprijs op te delen in kale huur en servicekosten. Onder servicekosten worden onder andere kosten als administratiekosten, gas, water en elektriciteit verstaan.

Wanneer de verhuurde woning een appartement betreft, betaalt de eigenaar een maandelijkse bijdrage aan de Vereniging van Eigenaren (VvE). De kosten mogen voor een gedeelte doorberekend worden aan de huurder als servicekosten.

Overige kosten zoals TV en Internet, gemeentelijke belastingen en verhuiskosten zijn voor de rekening van de huurder. Lees meer over de huurprijs en bijbehorende kosten in onze blog.

Hoe zit het nou precies? De 30% regeling uitgelicht

Inboedel en verzekering

Wanneer u uw woning verhuurt, loopt u een risico op schade, bijvoorbeeld aan uw woning of inboedel. Het is belangrijk om de voorwaarden van uw verzekering na te kijken. Vanwege de extra risico’s stonden verzekeringsmaatschappijen voorheen tijdelijk verhuren vaak niet toe.

Tegenwoordig zijn er verschillende verzekeringsmaatschappijen die inspelen op de trend van woningdelen en/of woning verhuren, waardoor het verzekeren van de woning en inboedel een stuk gemakkelijker gaat. Lees hier meer over verhuren en verzekeren.

Brandveilig maken

Als verhuurder moet u ervoor zorgen dat de huurders uw woning op een veilige wijze kunnen bewonen. Het is daarom belangrijk dat de woning brandveilig is. U kunt uw woning brandveilig maken door de woning veilig in te richten, de benodigde materialen aan te schaffen, de schoorsteen op tijd te laten vegen en de huishoudelijke apparaten goed te onderhouden. Lees hier meer over het brandveilig maken van uw huurwoning.

Meer informatie over woning verhuren?

Zoals u hierboven heeft gelezen, komt er bij een eigen huis verhuren veel kijken. Naast dat er veel zaken geregeld moeten worden, wilt u natuurlijk ook zo snel mogelijk een geschikte huurder vinden.

Stoit Group kan u hierbij helpen. Wij zijn gespecialiseerd in het verhuren van woningen. Wij ontzorgen u volledig en nemen alles uit handen. Denk hierbij aan bezichtigingen met potentiële huurders, de sleuteloverdracht, het opstellen van een huurovereenkomst, tussentijdse inspectie en het oplossen van technische storingen.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op via +31 885555040 of stuur een mail naar info@stoit.nl.

Beoordeeld met een 4/5

Marjo VAN DER MARCK

Marjo VAN DER MARCK

Mijn ervaring met Stoit Groep is zeer positief. Door Nigel Sweere ben ik altijd goed geïnformeerd over de stand van zaken en hij is altijd goed bereikbaar. Alle lof!

Jeroen van de Burgt

Jeroen van de Burgt

Van eerste kennismakingsgesprek met Iscander, contactmomenten met Tim van de backoffice tot oplevering door Joyce; alles verliep vlekkeloos. We zijn tot nu toe erg tevreden.

Melissa van de vorle

Tijdelijk een appartement in Eindhoven stad via stoit groep gehuurd. Dit ging allemaal erg snel en gemakkelijk. Medewerkers zijn erg vriendelijk en hebben goed geholpen. Appartement was gemeubileerd en zag er netjes uit. Erg tevreden!

Info Zara Thuiszorg

Tijdens het verhuren van onze woning in Eindhoven.Wij hebben erg fijne ervaring met Stoit groep gehad. Vriendelijke en deskundige medewerkers en je krijgt meteen antwoord op je vragen. Ze zijn ook goed bereikbaar.

Arno van de spijker

We zijn heel goed geholpen om een huurder te vinden voor ons huis. Er zijn snel nieuwe huurders gevonden nadat de vorige huurders vertrokken. De overgang is goed geregeld en soepel verlopen. Stoit bedankt.

Stefan van Gerwen

De beste makelaar van Eindhoven.
Perfect geholpen door Iscander Driesen.
Fijn persoonlijk contact en een enorme wil om ons aan een nieuwe woning te helpen. Nogmaals bedankt voor alle inzet.

Werner Van de Ven

Werner Van de Ven

Alle lof naar Iscander Driessen van Stoit Groep wat energieke en professionele makelaar is dit, denkt graag mee en ook het contact is snel en adequaat. Wij zijn zeer blij met onze nieuwe woning!

leonvandenoever

leonvandenoever

Momenteel al 7 jaar mijn appartement in de verhuur bij Stoit. Ze weten altijd snel huurders te vinden, dus in 7 jaar maar 1 maand leegstand gehad. Full service bureau, aanrader voor zowel huurder alsmede verhuurder.